D66 Rotterdam verwacht na de coronacrisis een grote faillissementsgolf. Raadslid Arsieni baseert zich op de voorspelling van de branchevereniging voor schuldhulpverlening dat er dit jaar ongeveer 65.000 ondernemers in financiële problemen komen. Het CBS noemt een toename van 30%.
Ook de Rotterdamse wethouder Vermeij (Economie) houdt haar hart vast, maar wijst er wel op dat de pijn niet eenduidig is. ‘’De coronacrisis raakt verschillende ondernemersgroepen op een andere manier. Zo is de impact van de coronacrisis voor een franchisenemer van een supermarkt heel anders dan voor de uitbater van een nachtclub.’’
Over de schuldenpositie van Rotterdamse ondernemingen blijken overigens geen goede cijfers beschikbaar. Wel was er in 2020 in Rotterdam sprake van een lichte stijging van het aantal faillissementen: 0,7% ten opzichte van 2019. De economie in stad en regio kromp ongeveer 3%.
Volgens wethouder Vermeij (Economie) is voor 2021 is wel een licht herstel van 1,1 % voorzien, maar dit is sterk afhankelijk van hoe lang er nog beperkende maatregelen nodig zijn. Naar verwachting zullen er in 2021 meer faillissementen en bedrijfsbeëindigingen zijn dan in 2020, maar deze ontwikkeling zal sterk afhangen van keuzes bij het Rijk over continuering van de steunmaatregelen.
Bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen zijn vorig jaar 141 trajecten schulddienstverlening voor Rotterdamse ondernemers uitgevoerd. Dit is ten opzichte van 2018 en 2019 een behoorlijke stijging, want in deze járen werden er respectievelijk slechts 12 en 26 ondernemers in een dergelijk traject ondersteund.
De gemeente Rotterdam faciliteert het herstel van ondernemingen met de aanpak Rotterdam Sterker Door en het brede pakket maatregelen uit de Herstel- en Vernieuwingsagenda Rotterdamse Economie. Voor ondernemers met betalingsproblemen biedt Rotterdam met maatwerk betalingsregelingen voor gemeentelijke belastingen en de mogelijkheid tot gedeeltelijke kwijtschelding van de huur bij gemeentelijke panden.